Naujienos

Kaip teisingai atšildyti šaldytą žuvį?

2021 11 03


Kodėl svarbu taisyklingai atšildyti šaldytą žuvį?

Svarbu šaldytą žuvį namuose atšildyti teisingai, nes netinkamo atšildymo metu pasišalina dalis natūralių žuvies sulčių, dėl ko pasikeičia žuvies audinių tekstūra.

Geriausias ir teisingiausias atšildymo būdas

Atšildyti šaldytuve (2-6°С temperatūroje), neišimant iš pakuotės arba įdėjus į sandarų kvapų neprisigeriantį indą.  Priklausomai nuo žuvies dydžio atšildymo procesas truks iki 24 valandų. Ilgai ir palaipsniui tinkamoj temperatūroje atšilusi žuvis išsaugo savo tekstūrą, natūralų skonį ir drėgmę, o prieš kepant ją nusausinus, žuvis bus traškesnė ir gražiai karamelizuosis.

Taip pat žuvį galima atšildyti pamerkiant su visa sandaria pakuote į vėsų vandenį su ledukais.

Vandenį rekomenduojama keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų pakankamai šaltas ir žuvis nepatirtų staigių temperatūros pokyčių. Svarbu neišimti iš pakuotės, nes kitu atveju vanduo prisisunks į žuvies audinius ir gaminant pakis jos tekstūra.

Drėgmės kiekis žuvyje įprastai siekia 70-90 proc., todėl atšildžius neteisingai žuvis praranda daugiau skysčių ir pagaminta žuvies mėsa būna sausesnė, trapesnė. Populiariausių žuvų, išskyrus Atlantines lašišas, riebumas siekia vos 0,8-2 proc., tad papildomas drėgmės netekimas įtakoja pagamintos žuvies skonines savybes. 

Atšildymui negalima naudoti šilto ar karšto vandens, nes žuvis atšils netolygiai – išoriniai audiniai atšils greičiau ir bus pažeisti bakterijų, kol atšils vidiniai sluoksniai. Atšildant mikrobangų krosnelėje, drastiškai pasikeičia temperatūra – žūva dalis gerųjų žuvyje esančių medžiagų, pasikeičia tekstūra. Nors žuvies atšildymas kambario temperatūroje nėra toks drastiškas, kaip šiltam ar karštam vandenyje, mikrobangų krosnelėje, tačiau tai pat nėra tinkamas, nes pakinta tekstūra ir kambario temperatūroje sparčiai dauginasi bakterijos.

Atšildytos žuvies pakartotinas užšaldymas nerekomenduojamas, nes ne tik pasikeis žuvies skonis ir tekstūra, bet žuvis neteks ir gerųjų savo savybių ir maistinės vertės.